Menu
saatavuus: varastossa

R-lipoiinihappo

Alfalipoiinihappo on monipuoliseksi antioksidantiksi osoittautunut aine, jota kutsutaan englanniksi Alpha lipoic acid (ALA). Se tunnetaan myös nimellä tioktiinihappo (Thioctic acid). Se on tunnettu jo 1930-luvulla ”perunan kasvutekijänä”. Se eristettiin vuonna 1957, mutta vasta 1990-luvun lopusta lähtien se on tullut tunnetuksi myös ravintolisänä. Alfalipoiinihappo on elimistölle elintärkeä D-vitamiinin kaltainen aine.  Elimistö muodostaa sitä jonkin verran, mutta iän myötä, juuri silloin kuin sitä eniten tarvittaisiin, tämänkin aineen muodostus heikkenee. Alfalipoiinihaposta on runsaasti kirjallisuusviiteitä sen tutkimuksista ja sen on todettu mm. lisäävän energiantuotantoa, suojaavan soluja hapetusstressiltä ja suojaavan ihon vanhenemista.


Alfalipoiinihappoa tarvitaan solujen energian tuotannossa. Kasveissa joiden lehdissä on mitokondrioita on myös alfalipoiinihappoa: perunat (erikoisesti makea peruna), pinaatti, parsakaali, tomaatit ja porkkanat. Punainen liha (erikoisesti sydänlihas) ja maksa sisältävät runsaasti alfalipoiinihappoa. Jotta elimistön päivittäinen tarve saataisiin ainoastaan ravinnosta, tulisi syödä edellä mainittuja ruokia kilokaupalla päivässä. Lisäravinteilla voidaan tehostaa omaa tuotantoa.

 

Alfalipoiinin eri muodot

Alfalipoiinihapossa on kaksi muotoa: R-lipoiinihappo (R-ALA) ja S-lipoiinihappo (S-ALA). Luonnollinen R-muoto on moninkertaisesti tehokkaampi kuin S-muoto. Viime vuosikymmeninä on ravintolisissä käytetty yleisimmin R- ja S-isomeerin sekoitusta, jossa on vain 50% luonnollista, tehokasta R-muotoa. Markkinoiden tehokas uutuus on Biomedin R-Lipoiinihappo-valmiste joka sisältää ainoastaan biologisesti aktiivista R-muotoa. Yhdysvaltalainen tutkija Lester Packer on ollut arvostettu tämän aineen johtava tutkija maailmassa. Hän on todennut, että kroonisten rappeutumissairausten ennaltaehkäisyssä ja hoidossa alfalipoiinihapolla on merkittäviä vaikutuksia.


Biomedin biologisesti aktiivinen R-Lipoiinihappo, tehokkain alfalipoiinihapon muoto. 


Ainesosat

Täyteaine (mikrokiteinen selluloosa), R-alfalipoiinihappo, kapseli (gelatiini), paakkuuntumisenestoaineet (piidioksidi ja rasvahappojen magnesiumsuolat).


Annostus

1 kapseli 1-2 kertaa päivässä tyhjään vatsaan tai asiantuntijan ohjeen mukaan. 1 kapseli sisältää 150 mg R-lipoiinihappoa, 117 mg mikrokiteistä selluloosaa, 8 mg rasvahappojen magnesiumsuoloja, 5 mg piidioksidia. Kapseli 74 mg (gelatiinia).


Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Valmistettu Suomessa, kapseloitu matalissa lämpötiloissa aktiivisuuden säilyttämiseksi.